TRAŽIM CIMERA/CIMERICU! Imam neuredne WC navike.

004c

 

004c Stan

 

 

 

STAN

Ukoliko je tvor pušten po čitavom STANU ili pak za sebe ima određenu PROSTORIJU u stanu spriječite moguće nezgode i tragične ishode uz nekoliko jednostavnih zahvata. Nekoliko je mjesta u stanu koja su potencijalno opasna za tvorove i koja je potrebno zaštititi i redovno provjeravati zaštite i/ili im onemogućiti pristup.


Svakako ispod nedovoljno spuštenog kućanskog aparata umetnite odgovarajuću drvenu/plastičnu dasku. Svaki samostojeći aparat ima nožice za regulaciju visine. Veš mašina nije mjesto za spavanje! Kabele pospremite u kanalice ili cijev. Stražnje stranice ostalih kućanskih aparata najbolje je zaštititi najmanje metar visokim drvenim daskama L profila učvršćenim čvrstom ljepljivom trakom za aparat. Nokat ili šapica tvoru može zapeti u ventilatoru računala. Bolje je naći način kako računalo smjestiti na tvoru nedostupno mjesto nego završiti kod veterinara sa vrištećim tvorom kojem krvari prst radi iz korijena iščupanog nokta.


Balkone i prozore treba osigurati zbog prirođene znatiželje tvorova koja je već mnoge lansirala u let do zadnje životne postaje. Ne želite to priuštiti ni tvoru, a nitisebi. Radijatori uskih međurebrenih prostora mogu biti mjesta na kojima će također zapeti tvoreći prst. Onemogućite tvoru pristup otvorenoj vatri kamina, peći i sličnim potencijalnim „pečenjarama“. Tvorovi su znatiželja mala bića (ponavljam !), a put od spaljenih brkova do opečenog tvora je kratak i brutalan. Popločen nepažnjom i komocijom vlasnika.


Sadržaj vazi i tegli predmet je mnogih tvorećih snova. I mjesto mu je upravo tamo, nikako u javi. Osim što neke biljke mogu biti otrovne za tvorove (đurđica, oleandar, mrazovac, ljiljani, ...), u visokoj vazi tvor se može ugušiti vodom, a isto se tako događalo da se mali istraživači otruju tretiranom zemljom iz tegli. O veselju pravljenja nereda od zemlje i pretvaranja u maskirnog tvora da i ne govorim.


Neki tvorovi nikad se neće otisnuti s poda prema gore, neki će veselo plaziti na vaše stolce, stolove, komode, ormare, lustere ... ima vještih i onih manje vještih. Ukoliko imate takvog jednog leteće plazećeg tvora, pobrinite se da se prilikom izvođenja svojih akrobacija ne povrijedi ili naleti na nešto što ne bi smio konzumirati (aromatična ulja, svijeće, spužvice, osvježivače i ostala kućna mirisala i čistila). Zbog jedne smo svoje tvorice mijenjali dvije blagaonske garniture, ali našla je način. Sa stola smo eliminirali sve potencijalno opasno za nju i pustili ju da ga istražuje kad god želi. Možda ćete prečkice koje neki tvorovi rado pretvore u ljestvice na pojedinom namještaju trebati zamijeniti ručkicama. To je malo ulaganje u vaš duševni mir. Budite sigurni, ne učinite li to, a imate malog plazitelja, čim okrenete leđa bit će na ljestvama. I tu nikakve metode „kućnog odgoja“ neće pomoći. Tvorovi su tvrdoglavi. Pametniji popušta.


Ako odlučite tvoru dozvoliti pristup u veseli svijet kupaonice i wc-a pobrinite se da ne doživi kakvu fatalnost tamo. Biste li se vi igrali četkom za wc ? Ne ? Onda ni vaš ljubimac ne treba takvu igračku ! Dasku imajte uvijek spuštenu kako tvor ne bi radoznalo njuškanje platio glavom. Preporučaju se teške daske, lagane plastične većina odraslih mužjaka, a i pokoja dovoljno vješta ženka može dignuti, zavući se ispod i utopiti se. Sva sredstva za čišćenje i osobnu higijenu držite na nedostupnom mjestu ili pod ključem.


Gurate li glavu u kantu za smeće ? Ni tvorovskoj glavi nije tamo mjesto, iako neki tvorovi smatraju da jest. Kantama s vodom nije mjesto blizu tvora jer će se mali znatiželjnik u najboljem slučaju bućnuti u kantu, a u najgorem ... znate već sami. Tvora ne ostavljajte samog u kadi s vodom. Gumene podloge protiv klizanja poslužit će mu kao poslastica koja će vas (ako preživi) vjerojatno baciti u krasan trošak kod veterinara. Sifoni i zračnici privlačna su, uska, zanimljiva i mirisna mjesta, barem za prosječnog tvora. Spriječite ga da u njima realizira svoje snove. Nama je tu pomogao duct tape jer su tešku korpu za rublje tvorovi zajedničkim snagama pogurali dovoljno da mogu otvoriti sifon i usmraditi se do vrata u njemu. Bljak !


 

Natrag