TVOROVI? Što nas boli? Zašto? Kako liječiti?

003c

 

003c Zarazne bolesti, nametnici

 

Što ćemo sa velikom sigurnošću "uhvatiti" od naših prijatelja

ECE (epizootični kataralni enteritis) je zarazno oboljenje čiji je uzročnik virus iz obitelji Coronavirusa. Ujedno pripada među najčešće bolesti kod tvorova. Prvi su znakovi manjak apetita, letargija i povraćanje (najčešće sluzavog sadržaja), a tome slijedi karakteristični prvo sluzavi (bolesno slatkast miris), pa zrnati i zeleni smrdljivi (miris ribe) proljev. Liječi se potpornom terapijom jer specifičnog lijeka nema i sprečavanjem sekundarnih upala radi množenja bakterija. Oboljelog tvora najčešće treba i dohranjivati. Zarazan je među tvorovima i lako se prenosi, ali je osjetljiv na obična sredstva za čišćnje (Plivasept, Asepsol, alkohol ...) tako da je potrebno održavati jako dobru higijenu kaveza, wc-a, igračaka, posteljine i okoline. Kod jednom postojećeg Coronavirusa u organizmu tvora u kojem navodno može ostati nazočan do kraja života (prema nekim izvorima određeni nepoznati broj godina) trigeri koji okidaju ECE mogu biti svakojaki : stres, novi tvor, smrt nekog od tvorova, preseljenje, promjena navika ... ukratko - bilo što. Oboljele tvorove potrebno je odvojiti od zdravih, oprati sve igračke i posteljinu koje su koristili, te redovno dnevno dezinficirati kavez, te okolinu u kojoj se tvor kreće.


Srčana glista (Dirofilaria immitis) je parazit koji napada pse, mačke i tvorove. Prenose ga komarci. Odrasle srčane gliste žive i razmnožavaju se u velikim krvnim žilama domaćina, najčešće onima koje idu od srca do pluća. Blokiraju glave arterije pluća te uzrokuju zastoj srca i smrt. Tek je nekoliko srčanih glista dovoljno da ubije tvora jer ima malo srce. Neki od simptoma su : kronični umor i kašalj, kratak dah, nakupljanje tekućine u abdomenu. Dijagnosticira se rentgenski, ultrazvukom i specifičnim krvnim testom koji nije 100% pouzdan kod tvorova. Prevencija je potrebna u doba kad su komarci najaktivniji. Vaš će vam veterinar najvjerojatnije preporučiti Advocate, Stronghold ili neki sličan preparat.


Šugarci (Otodectes Cynotis) je nametnik koji može živjeti u vanjskom uhu tvora. Hrani se izlučevinama iz ušiju, tkivom i sl. Ušni vosak kod tvorova varira od tamnocrvene do smeđe boje. Postojanje tamnih zrnaca u ušnom vosku pokazatelj je infekcije šugarcima. Ušna šuga manifestira se snažnim češanjem po ušima, tresenjem glave, ponekad trljanjem glave onom stranom na kojoj je upaljeno uho o pod ili neki predmet. O tome da se radi o izuzetno neugodnom i bolnom stanju ne moram posebno pisati jer svatko tko je ikad imao upalu uha zna kako je to. U slučajevima kad nisu na vrijeme tretirani te upala pređe na srednje uho može doći do puknuća bubnjića i gluhoće. Posjet veterinaru je obavezan. Najbolje ih istrebljuje tretman kombinacijom 1:8 otopinom Amitraza i Otonazola koja se drži u staklenoj bočici. Staklenom kapaljkom se aplicira u svako uho po jedna kap 1 do dva dana zaredom, ponovi se za 10 dana, a između se uho čisti dječjim vatenim štapićem umočenim u Otonazol. Od pomoći kod blažih oblika su Stronghold, Ivermectin i sl. Ako imate više tvorova, a jedan pokazuje znakove ušne šuge, velika ja šansa da i ostali imaju šugarce, pa ih sve treba pregledati veterinar i dati odgovarajuću terapiju. Posteljinu iz kaveza i ležaljke treba oprati, kao i mjesta u kući na kojima tvor rado boravi, a kavez dobro očistiti dezinfekcijskim sredstvom.


Buhe su sitni, iritantni i uporni nametnici koji mogu biti podstanari i na vašem tvoru. Ako ih ima tvor, onda su podstanari u vašem stanu, a tamo u dekama i kutevima kao što kaže naša prijateljica Maja „rade znate što“. Ni u kojem slučaju na tvora ne stavljajte gumene ogrlice protiv buha jer je koncentracija sredstva u njima prevelika za tvora, a osim toga većina tvorova ima fetiš na gumu pa će se izvući iz toga i prožvakati ju. Ne moram posebno napominjati da onda tek imate problem, ne misleći pri tome na buhe. Na kilogram teškog tvora daje se otprilike 0,2 do 0,4 mg fipronila ili 6 – 10 mg selamectina. Najbolje je nabaviti dozu za male mačiće. Ampula se aplicira na gornju stranu vrata izmedju lopatica gdje tvor neće moći dohvatiti tekućinu ma koliko se trudio. Stan također trebate očistiti od nametnika. Najbolje je da u vrećicu usisavača ubacite jednu gumenu ogrlicu protiv buha, te da žestoko, srčano i s entuzijazmom usisate svaki kutak, tepih i zakutak. Znate li da u pola sata usisavanja možete sagorjeti 120 kalorija ? Prionite !


Tvorovi mogu imati još razne druge unutarnje nametnike poput gliste, trakavice, kokcidije, giardije, kriptosporidije. Simptomi variraju od gubitka težine, proljeva, nadutosti do dehidracije, malaksalosti, a kod kokcidioze koju najčešće imaju mladi tvorovi i krvavog proljeva.

Ukoliko sumnjate da vaš tvor (osobito mladac tek doveden kući) pati od unutarnjih nametnika, velika je vjerojatnost da ste u pravu, predosjećaj obično ne vara. Posjetite veterinara koji će, već prema nalazu, dati odgovarajuću terapiju.


Tvorovi nisu domaćini i prenositelji razvojnih stupnjeva toksoplazmoze opasnih po trudnice !


 

Natrag...  

  ili  


se vrati natrag na naslovnicu