TVOROVI? Što nas boli? Zašto? Kako liječiti?

003b

 

003b Najčešće bolesti

 

Od čega najčešće bolujemo

 

NAJČEŠĆE BOLESTI

Adrenalna bolest (bolest nadbubrežne žlijezde)
Tumori na nadbubrežnoj žlijezdi (ili na obje) manifestiraju se kroz ove najčeće simptome : gubitak dlake oko korijena repa, na repu, stražnjem dijelu tijela koji se polako širi cijelim tijelom, kod ženki naotečen vanjski spolni organ, ekstremno češkanje i slabost stražnjih nogu. Može se tretirati operativno uklanjanjem žlijezda ili hormonalnim pripravcima u raznim oblicima (implantat, tablete).


Inzulinom (tumor beta stanica gušterače) - Hipoglikemija
Tumor beta stanica gušterače izaziva povećanu razinu inzulina i sniženu razinu glukoze. Simptomi su slijedeći : slabost, manjak apetita, mršavljenje, drhtavica, napadaji grčenja i povraćanja sline ili pjenastog sadržaja. Terapija je kombinacija pravilne prehrane – bez šećera, puno mesa, kvalitetna hrana te lijekova, uglavnom na bazi prednizolona. Operacija je također jedna od mogućih opcija, no uspjeh nije toliko velik kao kod adrenalne bolesti.


Limfosarkom
Rak limfnog sustava. Pojavljuje se i kod starih i mladih tvorova, napreduje brzo do smrtnog ishoda. Simptomi su nagli gubitak težine, slabost, povraćanje, proljev, teškoće kod obavljanja nužde i disanja, neprekidna žeđ ... Ponekad je praćen promjenama na koži i jastučićima šapa. Operacija i zračenje su neke od opcija ako se bolest uhvati i lokalizira dosta rano. Kemoterapija je dostupna, ali dosta skupa i ne liječi samu bolest.


Srčane bolesti
Stanjene ili zadebljane srčane stijenke uzrokuju otežan rad srca. Simptomi variraju od opće slabosti, kašlja, letargije, do zadihavanja i brzog umaranja. Terapija također varira od diuretika do lijekova koji opuštaju krvne žile.


Poremećaji rada crijeva i začepi su također česti kod tvorova, osobito mlađih koji vole prožvakati sve i svašta. Obično se manifestiraju napinjanjem kao da će tvor obaviti nuždu, no ništa ne izlazi van. Često dolazi i do povraćanja, proljeva, letargije, odbijanja hrane, krvave stolice ili povraćanja. Hitno posjetite veterinara, obavite rentgen s kontrastnim sredstvom kako bi se vidjelo gdje se nalazi strano tijelo i ima li ga.


 

Natrag...  

  ili  


se vrati natrag na naslovnicu