TVOROVI? Što nas boli? Zašto? Kako liječiti?

003a

 

003a Općenito

 

Sve što zaista trebate i želite znati, upakirano u malo, jasno pakiranje

 

TVOROVI

nisu ništa boležljiviji od drugih kućnih ljubimaca, ali se radi svog relativno kratkog životnog vijeka (prosjek je 6-8 godina) u odnosu na pse i mačke, naizgled čini da jesu. Kad ljudi kupuju tvorića, obično se pitaju kako prepoznati je li zdrav. Značajke koje odaju zdravog tvora jesu bistre oči, neznatno vlažna njuškica, čiste uši, bijeli zubi, ružičasto zubno meso i jezik, te sjajna dlaka koja ni na kojem dijelu tijela ne smije nedostajati. Važno je provjeriti da li se ženkica tjera, a to ćete najlakše prepoznati po naoteklom vanjskom dijelu spolovila.


Mužjaka i ženku najlakše ćete razlikovati po tome što mužjaci nasred trbuha bliže stražnjim nogama imaju malo izbočeno područje. To područje nije pupak. Ako slučajno nakon što sretni stignete kući s tvorećom prinovom koju ste kupili kao ženkicu, primijetite da lokvica ostaje naprijed, a kolačić iza, te još tome tvorica ima „pupak“ – čestitamo, muško je !
Tvora treba obavezno cijepiti protiv štenećaka. Prvo cjepivo trebao bi dobiti u dobi od 8 tjedana, slijedeće 4 tjedna nakon toga, a potom otprilike svakih 18 mjeseci. Štenećak je smrtonosan za tvorove, te ćete mu tim cijepljenjem spasiti život. Ne zavaravajte se kako neće dobiti štenećak ako ne izlazi jer virus možete vrlo lako unijeti u kuću na obući ili odjeći. Smrt od štenećaka je polagana, bolna i puna patnje. Razmislite biste li radije uštedjeli stotinjak kuna ili ćete radije i sebi i njemu priuštiti bezbrižnost. Nakon cijepljenja, ostanite minimalno pola sata blizu ambulante u slučaju da dođe do alergijske reakcije koju neki tvorovi mogu imati na cjepivo.


Tvorovi mogu oboljeti od gripe i raznih vrsta viroza. Kada ste vi gripozni ili virozni, minimalizirajte kontakt s ljubimcem, a kada ste u kontaktu uvijek imajte maskicu i zaštitne rukavice. Neka vam sredstvo za dezinficiranje ruku (ali i lopatice za čišćenje wc-a) iz susjedne ljekarne bude najbolji prijatelj tih dana.


 

Natrag...  

  ili  


se vrati natrag na naslovnicu