TVOROVI? Tko smo? Što smo? Za koga smo? Tko je za nas?

001

 

001. Tvorovi

 

Sve što zaista trebate i želite znati, upakirano u malo, jasno pakiranje

 

PORIJEKLO

 

Porijeklo pitomog tvora rjeđe zvanog pitoma vretica (Mustela putorius furo) do danas nije potpuno razjašnjeno. Pripada u obitelj kuna, zajedno sa europskim šumskim tvorom, kunom bjelicom i zlaticom, jazavcom, nercom, skunkom (smrdljivcem), stepskim tvorom ... Pitomi tvor je najvjerojatnije domestificirana vrsta europskog tvora (Mustela putorius). Razlike koje se javljaju u izgledu proizlaze iz domestifikacije i odvojenog razvoja vrste, a isto tako mogu biti posljedica različitih predaka (stepski tvor, lat. Mustela Eversmanni).

 

IZGLED I ZNAČAJKE

 

Tvorovi su zvijeri o čemu svjedoče i četiri oštra očnjaka koja su se smjestila među 30 trajnih zuba. Po izgledu bi čovjek pomislio da su glodavci (česta reakcija na albince je : „Gle, ŠTAKOR!) no to nikako nije točno. Tijelo im je vretenasto i izduženo, imaju kratke nožice, duguljastu glavu, zašiljenu njuškicu i male okruglaste uši. Na svakoj nožici imaju 5 prstiju sa pandžama koje ne mogu uvući poput mačaka. Odrasle životinje dugačke su od 40 do 70 cm od vrha nosa do kraja repa, a oko trećine toga otpada na rep. Težina mužjaka kreće se od 1400 do 1800 grama (može ići i preko 2000 grama), a ženke dostižu od 400 do 1200 grama. U proljeće i jesen gube na težini – čak do 40% težine. Za tvorove je karakteristično pomalno pogrbljeno držanje. Iznimno su brzi, gipki i okretni. Imaju izvrsno razvijen njuh i sluh, vide dosta slabo. Mogu se zavući u vrlo uske prostore, promjera 2,5 cm.

Krzno tvorova sastoji se od guste i mekane poddlake i duže pokrovne dlake. Najčešća kombinacija boja je vrlo slična izgledu europskog šumskog tvora. Poddlaka je žućkasta, a pokrovna dlaka tamno smeđa. Na glavi se nalazi svijetla maskica, bijela oko nosića i usta, te po rubovima ušiju.

Naslovnica

Albino tvor

001a

Pomanjkanje pigmenta ili albinizam je vrlo česta pojava. Za albino tvorove je karakteristična bjelkasto žućkasta boja krzna i crvene oči.

Dlaka je žućkasta radi masnoće iz kože, a oči su crvene jer se kroz prozirnu šarenicu vide kapilare.

Albinizam kod pitomih tvorova pokazatelj je ljudskih intervencija u njihov razvoj. Bijela boja krzna u tvorova olakšavala je lovcima prepoznavanje svojih životinja u lovu na zečeve.

BTO tvor

001b

Bijeli tamnih oČiju tzv. DEW ili BEW – dark eyed white ili black eyed white.

Ovi se tvorovi često brkaju s albino tvorovima jer su nekima oči boje burgundca što podsjeća na crvene oči albino tvorova kada se gledaju pod određenim svjetlom i kutem.

Dlaka im je svijetlo krem s velikim postotkom bijele dlake. Poddlaka je svijetlo krem. Nos im je isključivo ružičaste boje.

Šareni tvor

001c

to su tvorovi koji imaju raznolike kombinacije svijetlih i tamnih dijelova dlake, npr., svijetle mogu biti šapice, podbradak, vrh repa, pruga posred glave prema leđima ... kombinacija je mnogo.

Isto tako postoje tvorovi crvenkaste boje (tzv. cinnamon), potom raznih kombinacija svijetlo smedje itd.