TVOROVI? Male tajne tvorovskih majstora kuhinje

002

 

002b Raznolika prehrana

 

Jedemo malo ali kvalitetno!

Kad se u kontekstu prehrane tvorova kaže da treba biti raznolika, nemojte to shvatiti previše doslovno.


NIKAKVA hrana za pse NIJE PRIMJERENA za tvorove. Ne sadrži dovoljno masnoća i bjelančevina, te ne sadrži životno važnu aminokiselinu taurin. Svatko tko vas pokušava uvjeriti u suprotno nije informiran i zavodi vas na opasan put. Tvorovi nisu glodavci niti dvojezupci ! Svakome tko vam u trgovini pokušava uvaliti vitaminsku pastu za hrčke, šampon za zečeve, poslastice za štakore i slične artikle, objasnite da vi kod kuće imate zvijer. Ne mogu li vam ponuditi nešto za vašeg ljubimca, radije svratite u obližnju mesnicu, sigurno ćete naći zdravije proizvode primjerene za njega.Kratkoća probavnog trakta kod tvorova rezultira brzom probavom hrane (3-4 sata). Ako tvorove hranite briketiranom hranom, ona treba biti na raspolaganju čitavo vrijeme. Stare, zaprljane ili namočene brikete bacite jer ni vama sigurno ne šmeka pljesnjivi kruh i sir koji je dobio baršunastu zelenu haljinicu. Tvorovi se ne prejedaju, pa im zato hrana smije biti na raspolaganju non – stop. Pokvarljivu hranu (konzervirana mačja, sirovo meso) dajte svježu svakih nekoliko sati.


Izbjegavajte sol, šećer, začine i voće koje sadrži obilje šećera, namirnice bogate ugljikohidratima i škrobom. Najbolji i najzdraviji desert neka bude komadić nezačinjenog mesa. Voće i povrće mogu služiti kao rijedak desert par puta godišnje, ali nisu potrebni u redovnoj prehrani, te se s njima ne smije pretjerivati. Tvrđe vrste voća i povrća mogu uzrokovati zatvor pa ih je potrebno naribati ili pasirati (jabuka, mrkva, ...). Prema voću i povrću u tvorovskoj prehrani ponašajte se kao prema, naprimjer, francuskoj salati u svojoj – mala količina u rijetkim prilikama.


Voda za piće mora stalno biti na raspolaganju. Najbolje je da se nalazi na kavezu u bočici, te zdjelici fiksiranoj na stijenku ili rešetku kaveza kako bi tvor mogao popiti dovoljno, a opet imati izbor iz čega će piti. Voda u zdjelici može se zaprljati, pa uvijek ima alternativu bočice. Izvan kaveza sjajno funkcioniraju teške porculanske posudice koje tvor ne može prevrnuti, ali ih zato može vući, koapti vodu, gurati glavu u nju. Pomirite se s tim. Tvorovi su se skloni ludo zabaviti s vodom – stavite živce na hozntregere, nabavite dobre ubruse za brisanje poda i dna kaveza. Osmijeh obavezan. Barem će podovi uvijek biti čisti.


Saznaj više... 

  ili  


se vrati natrag